Digitális lomtalanítás

Digitális lomtalanítás

Itt az ősz, itt a lomtalanítás ideje! Na nem kell megijedni, nem arra kérlek (EGYELŐRE 🙂 ), hogy fenekestől forgasd fel a lakást, csupán egy “szükséges rosszra” szeretném felhívni a figyelmedet, mielőtt téged is elönt a digitális szemét…. Szelektálj az elektronikai kütyükön! ;-)Jöhet a digitális lomtalanítás?

DIGITÁLIS LOMTALANÍTÁS-ÍGY CSINÁLD!

A napokban eszméltem, hogy ideje lenne ezzel is foglalkozni. Mert a telefonom állandóan tele van, még rajta vannak a nyári képek, amiket nem töltöttem fel a számítógépünkre. Az e-mail fiókomban több ezer levél gyűlt össze, kb. 70 százalékban olvasatlanok, rengeteg a spam is. A laptopom letöltés és dokumentumok mappája gyakorlatilag áttekinthetetlen… És még sorolhatnám.

Gondolj bele, mekkora adatforgalmat bonyolítasz le napi szinten a telefonodtól kezdve a számítógépedig. Valóban minden hasznos és szükséges, amit tárolsz ezeken az eszközökön?

Vegyük is sorra őket gyorsan!

digitalis lomtalanitasI. A telefonod

 • valóban használsz minden alkalmazást, amiket telepítettél? Ha nem, ideje törölnöd néhányat,
 • nézd át a fényképeket, írd ki őket, mentsd felhőbe, Drive-ra, és a homályos, véletlenül kattintott, előnytelen ( 🙂 ) fotóktól szabadulj meg,
 • érdemes átnézned az üzenetek mappát is…

II. A laptopod, számítógéped

digitalis lomtalanitas

 • dokumentumok mappa átfésülése (a nagy katyvaszból csinálj rendszert, ami valóban fontos, helyezd speciális mappába (hozz létre hivatalos, munka, hobbi stb. mappákat), amire nincs szükséged, töröld,
 • letöltések ellenőrzése, amit nem akarsz megőrizni, mehet is a lomtárba (a tárhelyem jelentős r
 • észét fimletöltések foglalják el jelenleg, nekem külön nem használt programok szanálása,
 • személyes mappáid szortírtozása (amennyiben a dokumentumokból előrelátó módon már lementettél külön mappákba bizonyos fájlokat).

III. Az E-mail fiókod

Engem jelenleg ez bosszant a legjobban, pedig mindig megfogadom, hogy a napi belépésnél törlöm, ami nem kell. Eláraszt a kéretlen tartalom és egy csomó levél, amit sosem nyitok meg.

 • legegyszerűbb leiratkozni az olyan oldalakról, amelynek a leveleit sosem nyitod meg.  Légy őszinte magadhoz, lehet, hogy tényleg érdekel, de mivel úgynincs időd naponta több órát böngészni mindenféle hírleveleket, kuponokat, akciós ajánlatokat, webáruházak ingyen szállítási értesítőit, tényleg egyszerűbb, ha meg is szabad
 • ulsz ezektől a levelektől. Egyben remélem, hogy nem a gyerekzsivaj hírlevelet mondod le elsőként!  😉
 • ami fontos, hivatalos, annak csinálj külön mappát,
 • a képeket (ami arra érdemes) őrizd meg.

digitalis lomtalanitasIV. A digitális fényképezőgép

Lásd a telefonodon tárolt fényképeknél leírtakat.

 • célszerű beszerezned egy külső tárhelyet vagy pendrive-ot a családi élmények megfelelő archiválá
  sa érdekében. Szerintem pl. nem kell egy tengerparti fürdőzésről harminc ugyanolyan képet tárolni, de ha Te ragaszkodsz hozzá… 🙂
 • ha már képeket válogatsz és mentegetsz, gyűjts össze rögtön egy mappára valót, amit aztán ki is nyomtatsz, az az igaz fotó élmény, amikor kezedben van egy igazi papír alapú fényképalbum, ugye Te is így látod?  🙂

+ 1 A CD, DVD-front

Nem csak virtuálisan léteznek, de pont annyira bosszantó, ha elárasztanak! Gondolom nálatok is halomban állnak az eredeti és írott CD-k, DVD-k. Nálunk már a fiókot alig tudom betolni, annyira tele van!

 • szánj rá egy napot és boríts ki azt a bizonyos fiókot (javaslom a gyerkőc alvásidejét, mert ez egy igazi kincsesbánya egy gyerek számára és meg a legjámborabbik  is vérszemet kap szerintem az eféle dolgok láttán  😎 )
 • vedd sorra a saját dolgaidat, azok a filmek, amik az egyszer nézhető kategóriába tartoznak, nem kell, hogy csak a helyet foglalják, a sosem hallgatott cd-ket sem kell megőrizned már. Fogd fel úgy, hogy ezzel helyet csinálsz az újabb daraboknak is. 😉 Remek trükk az, amit a ruhák szanálásánál is alkalmazhatsz: annak a CD-nek, DVD-nek mennie kell, amit az elmúlt egy évben egyszer sem hallgattál meg/néztél meg. A párod személyes relikviáit bízd csak a párodra! Nehogy családi perpatvar alakuljon ki, amiért kidobásra ítéltél egy általa imádott kultfilmet (aminek már a címe is sikítófrászt hoz persze rád… hiába no, nem egyformák az ízlések).

Remélem ez a néhány ötlet segít, hogyan állj neki a digitális lomtalanítsnak.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg bátran másokkal is! 🙂

Domokos Kata

Domokos Kata

Anyatöltő life és business coach, aki már több ezer édesanyának segített egyensúlyt teremteni az életében, hogy teljes életet élhessenek anyaként is.

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: