gyerekzsivajMióta gyermeket szültél, ugye a Te szádat is többször elhagyta már az a mondat, hogy “be vagyok zárva a négy fal közé!!!”

Én most ezen a mondaton méláztam el egyik nap, merthogy megint van egy – szerencsére – anyatejes baba a háznál, plusz nyári szünet is van, így még plusz két másik lurkó is naphosszat körülöttem tobzódik .

Szóval igen, olykor én is azt érzem, hogy “(OMG) be vagyok zárva  (SOMEONE HELP ME PLEASE!!!!)”

De ha jobban belegondolsz ennek a segélykiáltó mondatnak a valóságtartalmába, akkor azért valamit biztosan észreveszel.

Most őszintén, az valóban úgy van, hogy a férjed elmegy reggel otthonról és kulcsra zárja az ajtót kívülről? Esetleg a gyerekeid torlaszolják el a kijáratot mázsás kövekkel, hogy ott aztán se ki se be… Ugye hogy nem?

Hát akkor ki is zár be kit?

Jó reggelt kívánok! Te zártad be saját magadat! Átvitt és a szó szoros értemében is.

És ez egy nagyon jó hír, hisz lássuk be, ahogy bezártad, úgy bizony ki is nyithatod azt a bizonyos ajtót a külvilág felé!

Hogy mire is gondolok?

Levegőre, szabadságra…

Például kőbe van az vésve, hogy azért, mert szoptatod a babádat egész nap otthon kell ülnöd? Ha nem vagy a nyilvános szoptatás híve (ahogy én sem, erről már itt írtam), akkor közvetlenül indulás előtt etesd meg a picit, esetleg vigyél egy adag lefejt tejet is magatokkal.

Meg ugye abban is egyetértünk, hogy kisgyerekes anyaként a legtöbb esetben nem fix időpontok határolják be az életetedet. Az meg, hogy mikor mész el postára, játszótérre, a drogériába, az igenis csak rajtad múlik!

Oké, tudom, a szabadságról más elképzelésed volt, mint hogy eljutsz gyerekestől a  gyógyszertárig.

De mi lenne, ha kicsit tovább gondolnád a dolgot és keresnél egyéb lehetőségeket is?

Hiszen valójában Te felelsz azért is, hogyan dobod fel a napotokat! A saját életedben most Te vagy a főnök, nincs kötött munkaidő csak rugalmas időbeosztás. Amit és amikor Te szeretnél.

Jól jönne néhány ötlet?

  • Lepjétek meg néha a párodat a munkaidő vége felé, hazafelé már jöhettek is együtt.
  • Vagy nézz be a Te munkahelyedre a gyerekekkel együtt, biztos körülzsongják majd őket a kollégák, s legalább lesz néhány perced felnőtt társalgást folytatni a többiekkel.
  • A játszótér is kiváló hely ám arra, hogy megismerkedj szintén kisgyermekes anyukákkal. Ha összebarátkoztok, akkor akár rendszeresen bandázhattok is együtt a gyerekek és persze a saját örömetekre is!
  • Ha beköszönt az esős idő vagy hideg van már kint, akkor átjárhattok más kisgyerekes ismerősökhöz, aztán majd Ti is vendégül látjátok Őket.

Nem csupán a háztömbök körüli monoton babakocsis séta az egyetlen lehetőséged a lakából kijutásra, ha kisbabád születik!

A felsorolás szabadon folytatható, csak nyisd ki végre azt az ajtót és meglátod, mennyi lehetőséged van gyermekeddel együtt kimozdulni.

Ja, hogy ez macera meg hogy ki kell lépned a komfortzónádból? Bizony, ez benne van a pakliban.

De hidd el, anyukaként amúgy is előnyödre fog válni, ha lazábbra veszed a dolgokat. Nem fog senki megbüntetni, ha néha a babakocsiban vagy a hordozóban alszik a kisbabád vagy ha csúsztok egy fél órát az evéssel. És elárulom, olykor lehet csalni a főzéssel is.

Én azt hiszem, hogy a család lényege, hogy annak minden tagja – a lehetőségekhez mérten – jól érezze magát benne. És ebben Te, az anyuka is benne vagy! Ugyanakkor észre kell venni azt is, hogy a lehetőségek sokszor bennünk vannak, rajtunk múlnak. Ezért nem ér mindent a “be vagyok zárva”- monológra fogni!

Szóval azt mondom: no para, tárd ki az ajtót és szippants egy nagyot a friss levegőből. Aztán kapd össze túlélőfelszerelést és induljatok felfedezőkörútra a kicsiddel együtt!

 

 

Save

Save

Save

Save

Domokos Kata

Domokos Kata

Anyatöltő life és business coach, aki már több ezer édesanyának segített egyensúlyt teremteni az életében, hogy teljes életet élhessenek anyaként is.

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: