Az öt szeretetnyelvről…

Az öt szeretetnyelvről…

Adósotok vagyok egy bejegyzéssel…. most pótolom… 🙂

Nemrég (UPDATE 2017. március 31-én volt ez az előadás a Budapesti Kongresszusi Központban) ) részt vettem Gary Chapman Az 5 szeretetnyelv- Az életre szóló szeretet titka című előadásán  és ígértem, hogy írok róla a blogon is. Voilá. 🙂

Mivel  mind a magánéletben, mind a munkám során megtapasztaltam, hogy az öt szeretetnyelv elmélete a gyakorlatban is működik, ezért szeretnék most néhány gondolatot megosztani veletek ezzel  kapcsolatban.

Talán azok számára is hasznos lesz, akik már ismerik Gary Chapman munkásságát és azoknak is, akik most hallanak először az öt szeretetnyelvről.

Bevallom, nem igen szeretem a nyakatekert, nem közérthető vagy túlságosan elvont elmélkedéseket, hiszen alapvetően egy iszonyat gyakorlatias, praktikus ember vagyok és inkább csinálom a dolgokat, mint beszélek róla. Ha nincs valaminek gyakorlati haszna, akkor meg minek jártassam a  számat? ,-)

De ez az öt szeretetnyelv dolog pont azért ragadott magával, mert amilyen egyszerű, olyan nagyszerű és  tökéletesen működik a gyakorlatban is!

 

Miről is szól az öt szeretetnyelv elmélete?

Gary Chapman abból indult ki, hogy a szerelem, mint bizsergés és mint érzelmi megszállottság bizonyosan alábbhagy körülbelül két év kapcsolatban élés után. Ekkor leszállunk a földre a rózsaszín fellegek közül és meglátjuk a másik gyengeségeit, hibáit is és itt jönnek elő azok a nehézségek, konfliktusok, amelyeket ha nem kezelünk megfelelően, sajnos könnyen a kapcsolat végét jelenthetik.

Ha azonban mindig a szerelem, a bizsergés után mennénk, akkor számtalan kapcsolatunk is lehetne akár életünk során és nyilván nem ez a cél, hanem az, hogy az a kapcsolat, amiben éppen vagyunk, igenis MŰKÖDŐKÉPES LEGYEN.

Chapman elmélete szerint ezért kilépés helyett inkább azon kell  dolgozunk, hogyan tegyük jobbá jelenlegi kapcsolatunkat!

Mert ha szállunk virágról virágra, a bizsergés így is-úgy is elmúlik mindenhol néhány év alatt és csak csöbörből vödörbe jutunk.

A szeretet ezért elsősorban hozzáállás kérdése: azt teszem, ami a TE javadat szolgálja, ez a kiindulópont  És az örök kérdés: hogyan segíthetnék neked?

Mert a szeretet, mint érzelmi szükséglet minden emberben benne van, mindenki arra vágyik, hogy szeressék.

Mégis, mi lehet akkor a gond egy kapcsolatban, ha a felek az állítják, hogy igenis szeretik egymás, valamiért mégsem működik a dolog?

A válasz pedig az, hogy az emberi kapcsolatokban a legritkább esetben fordul elő az, hogy a két fél ugyanazt a szeretetnyelvet beszéli, azaz ugyanúgy mutatja ki a másik iránti szeretetét. Vagyis gyakorlatilag elbeszélnek egymás mellett. A probléma tehát nem az, hogy nem szeretik egymást, hanem hogy nem úgy kommunikálnak egymással, hogy a másik fél érezze a szeretetet.

Mert a szeretet-tartályt többféleképpen fel lehet tölteni és fontos tudunk, hogy társunk (gyermekünk, barátaink stb.) szeretet-tartályát pontosan mivel lehet feltölteni!

Hogy mivel is?

  • Elismerő szavakkal

  • Ajándékozással

  • Szívességekkel

  • Minőségi idővel

  • Testi érintéssel

Igen ez az 5 szeretetnyelv!

Elismerő szavak: amikor a másik ember személyiségjegyeit vagy külső tulajdonságait dicsérjük, bókolunk neki.

Ajándékozás: ha meglepjük (akár apró) figyelmességekkel, ha neki tetsző, számára fontos tárgyakat ajándékozunk neki.

Szívességek: amikor a másik ember segítségére sietünk, átveszünk tőle feladatot, leveszünk a válláról terhet, könnyebbé tesszük a mindennapjait.

Minőségi idő: úgy töltünk időt a másik fél társaságában, hogy rá figyelünk, ránézünk, meghallgatjuk, amit mond. Teljes lényünkkel a másikra fókuszálunk, amikor együtt csinálunk valamit.

Testi érintés: az ölelés, a puszi, a csók, az intim együttlét fejezi ki igazán társunk számára, hogy szeretjük őt

Chapman elmélete szerint mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve (sokaknak egy majdnem ugyanolyan súlyú második is), de a továbbiak kevésbé meghatározóak.

És a nehézség abban nyilvánul meg egy kapcsolatban, hogy az eltérő szeretetnyelvünk okán másképp értük azt, amit a másik mond, mondani akar számunkra. Így fordulhat elő, hogy akár teljesen jó szándékú emberek is “elbeszélnek” egymás mellett!

Természetünknél fogva ugyanis a saját szeretetnyelvünket ismerjük és használjuk, éppen ezért a jó kapcsolat alapja, hogy meg kell tanulnunk parterünk (gyermekünk, barátunk stb.) szeretetnyelvét!

Gary Chapman felismerte: egymás szeretet-tartályának a feltöltése megmentheti a házasságot!

Számomra az előadás legfőbb üzenete a következő volt:  A SZERETET-DÖNTÉS! Rajtunk áll, mi döntünk arról, hogy tele vagy üres szeretet-tartályú emberrel szeretnénk élni és nyilván ha a a tartály üres, megjósolható a kapcsolat kimenete is…

Éppen ezért Chapman szerint létezik három olyan kérdés, melyet (rendszeresen!) fel kell tennünk a párunknak, ha szeretnénk feltölteni a szeretet-tartályát.

  1. Mivel segíthetnék neked?

  2. Hogyan tehetném könnyebbé az életedet?

  3. Hogyan lehetnék jobb társad?

Azaz lényegében MEGTANÍTJUK a társunknak, hogyan is szeressen minket!

A jó és működőképes házassághoz (és már emberi kapcsolathoz is) szolgáló és szeretetteljes hozzáállás szükséges, ez Chapman elméletének központi eleme!

Én mindig jó szívvel ajánlom Gary Chapman könyveit ügyfeleimnek, beszélgetünk az elméletről és nagyon hálás vagyok azért, hogy személyesen is hallhattam dr. Chapmant,  hogy részt vehettem az előadásán. Életre szóló élmény volt! 🙂

Olvasd Te  is Gary Chapman könyveit és próbáld ki a gyakorlatban, amit tanít, hisz M Ű K Ö D I K. 🙂

Ha szeretnél javítani a pároddal való kommunikáción,  jelentkezz a következő “Békés önérvényesítés anyaként” ONLINE coaching csoportba, kérj értesítést a csoport indulásáról! Itt megnézheted, miről is szól a csoport és hogy mit mondanak róla azok, akik már elvégezték.

 

 

Mentés

Mentés

Domokos Kata

Domokos Kata

Anyatöltő life és business coach, aki már több ezer édesanyának segített egyensúlyt teremteni az életében, hogy teljes életet élhessenek anyaként is.

%d blogger ezt szereti: