Archiválj!

Amikor elsőszülött csemetémről kb. ötpercenként készítettem fényképeket, mert hát az alvó gyereket mindenképpen meg kell örökíteni ilyen szögből, olyan szögből, vaku nélkül és vakuval (csak felébred közben…) , akkor a barátnőm csak nevetett. “Na, majd ha megszületik a második, akkor Őt majd nem fogod állandóan fotózgatni”-mondogatta. Ezen a ponton fogadtam meg, hogy nekem bizony a második gyerekemről is legalább annyi képem lesz, mint  az elsőről. És valóban így is lett, csak hát ugyebár mindig van egy lelkes nagytestvér is a képeken… és ez így ugye nem ér!  😎

Azt is elhatároztam, hogy a fényképeket szépen rendszerezem a számítógépemen, hogy mindennek meglegyen a maga mappája. Ez is pipa.

23bbb642e99db51e475cf860dbd6610cÉvente egyszer (hagyományosan januárban) előhívatom az előző évi termés best of képeit. Mindkét fiúnak és persze Memmének is saját külön albumot készítettem az első életévükről. Mert hát ugye mennyivel jobb valóban kézbe venni egy fényképalbumot, mint a fényképnézegetőt lapozgatni a számítógépen?

Amit még fontosnak tartok, hogy minden gyerkőcömnek készítettem babanaplót, bár a feltöltési gyakoriság a naplók esetében már sajnos tényleg jelzi, ki hányadik volt a sorban… Lejegyeztem az első szavakat, a kedvenc aranyköpéseimet, szokásaikat (persze ez csak a fiúkra értendő), úgy hiszem ezek fontosabbak és emlékezetesebbek számomra, mint hogy ki hány cm volt x hónaposan.  😀

793829d6eb6139a2de7eb9597d05f0d3Szintén mindenkinek van egy mindenes doboza, amibe a személyes relikviákat gyűjtögetem. Kezdve a kórházi karszalagtól,  a köldökcsipesztől, az első szülinapi torta marcipándíszén át az első ovi anyák napjára kapott rajzig. Gergő még csak négy és fél éves, de már dugig van az e célra szánt doboza. Mekkora emlékkupacot fogok én még felhalmozni 18 éves koráig!? 🙄 Merthogy az a szándékom, hogy ezeket a gyűjteményeket minden gyerkőc meg fogja kapni felnőttkorában. Nem tudom, mennyire értékelik majd, talán igen, talán nem. Mindenesetre nekem sokat jelentenek, szeretem néha elővenni és átnézni őket, kézbe venni első cipőcskéjüket, az első hajvágásból félretett fürtöket… 😀

71bbc7da9e083385e7e29b98580e9471Tudom, ezek azok az évek, amik gyorsan elszállnak és maholnap már egyik lurkó sem fogja hagyni, hogy anya csak úgy ölbe kapja és megszeretgesse. Hogy egyre önállóbbak lesznek, és ugyan terelgethetem őket, de már nem szorulnak úgy rám, mint ahogy egy kisbaba függ a szüleitől. Most vannak azok az idők, amikor minél több apró emléket próbálok megőrizni róluk, hogy elmondhassam majd nekik, milyenek is voltak kisgyerekként, s persze, hogy nekem is legyenek olyan emlékeim, amik öreg koromban megmelegítik majd a szívem… (Jesszus, ezt meg miért írtam???… azért ANNYIRA még nem fenyeget a vénülés… 😉 )

Neked is azt javaslom, hogy archiválj!

  • készíts sok-sok fényképet,
  • írd is ki őket dvd-re, mentsd külső tárhelyre,
  • készíts saját fényképalbumot minden gyermeked számára,
  • írj babanaplót,
  • állítsd össze számukra egy emlékdobozt,
  • tedd el emlékbe első rajzaikat , műalkotásaikat,
  • örökítsd meg lenyomatban kicsike kezüket, lábukat,
  • és nem utolsó sorban, élj meg minden közös napot akként a gyermekeiddel, hogy érdemes legyen rá szép emlékként visszagondolni majd (kerge napjaikon persze erősebben kell törekedned…) , hisz a dvd tönkremehet, a napló elkallódhat, de amit a saját “belső tárhelyedre” raktározol, az mindig megmarad!!!

9fe136fe3ee2c814e6030508bc978716Remélem Ti nem tapasztaljátok meg olyan hirtelen, sőt egyáltalán, hogy mekkora jelentősége van minden apró élmény dokumentálásának, mint én. Naponta megnézek egy-egy videófelvételt Memméről, muszáj kézbe vennem a ruhácskáit, felhúzni zenélő játékát. Szeretem átböngészni a kis dobozát, félretett hajfürtjét, köldökcsatját. Születésnapi marcipánt én már nem tudtam eltenni. Nekünk ennyi jutott. Mindennap örülök annak, hogy legalább ezt a pár apróságot megőriztem rövidke életéből. És mindennap fáj, hogy már nem tudom gyarapítani az emlékek sorát. De ami van, az már az örökké az enyém, hiszen ezt az albumot és az emlékdobozt én nem tudom majd odaadni a kislányomnak.

 

Mentés

Domokos Kata

Domokos Kata

Anyatöltő life és business coach, aki már több ezer édesanyának segített egyensúlyt teremteni az életében, hogy teljes életet élhessenek anyaként is.

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: