Apa és a gyerekek

Sok családnál azt látom, hogy a gyereknevelés, a gyerekkel való játék és mindennemű foglalkozás – közfelkiáltás vagy hallgatólagos megállapodás útján, ki tudja? – az anyuka “feladata”. Ez alatt azt értem, hogy a modell az, hogy apa reggel elmegy dolgozni, este meg hazajön, hétvégén pedig pihenni szeretne. Anya eközben viszi a háztartást és gardírozza a gyerekeket. Hétköznap és hétvégén is. Ő nyilván sosem szeretne pihenni. Ez biztosan jól van így???

apaesagyerekekgyerekzsivaj2Nem fogok társadalmi elemzésekbe bocsátkozni a nemi szerepekről, meg hogy szerintem kinek mi a dolga. Egyszerűen a család és ezen belül elsősorban a gyermekek érdekeit szem előtt tartva mondom azt: teret kell engedni a férfiaknak a gyereknevelésben!!!  🙂

Igen, engedni. Igen nekünk, anyáknak. Ugyanis azt is látom, hogy sokan már tényleg annyira belemerülnek az anyaságukba, hogy egy személyben kívánják mindkét szülői funkciót betölteni és gyakorlatilag ők nem engedik meg az apának, hogy részt vegyen a gyerekek körüli teendőkben. Miért is? Mik a kifogások?

  • egyedül gyorsabban megoldom,
  • annyira anyás a fiam, úgysem maradna meg az apjával,
  • a férjemnek fogalma sincs, hol vannak a gyerekzoknik,
  • az én dolgom, hogy a beteg gyereket ápoljam,
  • inkább megcsinálom, minthogy el kelljen magyaráznom a páromnak, hogy hogyan kell,
  • a múltkor megpróbáltuk és még nagyobb lett a káosz,
  • a férjem nem tud olyan jól jegyzetelni a szülői értekezleten, mint én,
  • ha ő kíséri el a szülinapozásra a lányomat, fontos infókról maradok le (szülői pletyi… 😉 ) ,

apaesagyerekekgyerekzsivaj3

Na kb. ilyesmik jutottak eszembe elsőre, amiért inkább kirekesztjük az apát a kisgyerekes teendőkből, ahelyett, hogy bevonnánk őt.

Egyébként mivel mi vagyunk otthon állandóan a gyerekekkel, nyilván hozzánk jobban ragaszkodnak a kicsik, és persze pont azért, azt is mi tudjuk csak, hogy az aktuálisan keresett ruhadarabot a szennyesben, a mosásban vagy épp a vasalnivalók közt kell keresni.  😉

DE.

Nem véletlenül lett kitalálva az, hogy két szülő az ideális a gyermekek harmonikus lelki fejlődéséhez.

apaesagyerekekgyerekzsivaj4Segítsünk társunknak, hogy kivehesse részét a napi feladatokból! Sok családban az a bevett szokás, hogy apuka fürdet. Ez nálunk is így van. És ez szerintem jó. Ennyi közös idő minimum kell a gyereknek az apukájával, akit egész nap nem lát. Megbeszélik, kivel játszott a lurkó az oviban, hogy Pistike milyen rossz gyerek volt megint, hogy bezzeg ő nem verekedett. És igen, ilyenkor jól jön, hogy egy kisfiúval az apukája elbeszélget fiús dolgokról. Fontos, hogy az apuka is tudja, milyen emberke a gyermeke: kik a barátai, mi a fontos számára és ez csak akkor derül ki, ha BESZÉLGET vele.

Nézzük a másik oldalt. Lehet, hogy Te anyukaként nagyon is szeretnéd bevonni a férjedet a gyerekekkel kapcsolatos teendőkbe (és igen, lehet akár olyan indokkal is, hogy neked kicsit besegítsen), csak Ő elzárkózik tőle. Miért?

A fenti felsorolás tükörképe… Nem írom le még egyszer…  😉

DE.

A gyermeket nem magadnak szülted, közösen döntöttétek el, hogy bővüljön a családotok, a társad pedig ezzel azt vállalta, hogy az apukája lesz a gyerkőcnek. Nem csak vér szerint meg elméletben, hanem a kakis pelus lecserélésénél, a bicikli szerelésnél és a lego építkezéseknél is. Erre nem árt időnként felhívni a figyelmét. SZÉÉÉPEN.  😀

apaesagyerekekgyerekzsivaj5

Tudom, sok apuka sokat dolgozik, hogy a “családjuknak jobb, könnyebb legyen”. És emiatt kimerültek. Miért, Te anyukaként nem lehetsz fáradt? Plusz még éjszakáznod is kell a csecsemős időszakokban. Apa hétvégén tud pihenni, ameddig akar, neked szombaton és vasárnap is a szokott időben kezdődik a műszak, akkor is, ha négyszer keltél éjjel a fogzás miatt…

Nem akarok lázítani, semmiképp nem az a célom. 😀 Csak nagyon tud bosszantani, ha olyanról hallok vagy azt látom a környezetemben, hogy még vannak olyan apukák 2015-ben, akik hazaérnek a munkából és ahelyett, hogy a gyermekükkel, a CSALÁDJUKKAL foglalkoznának (azt a kevés időt, ami a lefekvésig hátravan..) leülnek tévézni/számítógépezni stb. a gyerek meg ne legyen láb alatt.  😈

Okés, tudom én, hogy a gyerkőcök sokszor anyásak. Az enyémek is nagyon azok. Mégis, ha mindig csak én mesélnék nekik, mindig csak én építenék velük, mindig  csak én öltöztetném őket , akkor egyre inkább kirekesztenénk a férjemet.

apaesagyerekekgyerekzsivaj6Igenis kell, hogy a gyerek elfogadja apát is, tudja, érezze, hogy apával is lehet mindent ugyanúgy csinálni. S ilyenkor az a legjobb, ha Te, anyuka nem is vagy a színen, mert nálunk pl. ha csak meglátták a fiúk a nappaliból a konyhában elsuhanó árnyékomat, már jöttek is utánam. Menj el fürdeni. Ne legyél szem előtt. Használd ki a heti egy kimenő napodat, Te felüdülsz, apa pedig tud a gyerekekkel FOGLALKOZNI. Hétvégén vigye ki Ő a lurkókat levegőre, játszótérre. Te legalább addig is tudsz haladni a takarítással, főzéssel. Urambocsá, leülhetsz egy fél órára és lazíthatsz (könyv, sorozat, TV Paprika, internet, arcpakolás.. ugye vannak ötleteid?! 😉 )

Igen, ahhoz, hogy a szülői szerepeket mindenki a helyén kezelje és a gyerkőcnek legyen minőségi ideje az apukájával is, ahhoz a történet minden szereplőjének változtatnia kell a hozzáállásán. Anyukának be kell vonni apukát. Apukának részt kell vennie és mindezt LELKESEN kell tennie. A gyerkőcnek pedig el kell fogadnia, hogy nem mindent anya csinál.

És ismétlem, a cél az, hogy a gyermek szoros és bizalmas kapcsolatban legyen az apukájával is.

apaesagyerekekgyerekzsivaj7Azt hiszem, különösen a fiú gyermekeknél fontos, hogy valóban példaképként tekinthessenek az apukájukra. Legyen egy férfi minta előttük! Szereljenek együtt, hagy adják neki a fiúk a csavarhúzót, ha javítgat valamit a lakásban. Játsszon velük fiús dolgokat. Beszéljenek autókról, motorokról.

Tudom, hogy az anyák alapból érzelmesebbek, de szerintem apaként is olyan megható, ha két kis manó úgy hálálja meg az apai figyelmet és szeretetet, hogy ha csak meghallják is az autó hangját, hogy apa hazaérkezett, már ülnek is ki a lépcsőre az előszobába és várják, hogy a munkából hazatérő belépjen az ajtón. Mindketten odafutnak, megpuszilják, látni rajtuk azt az őszinte gyermeki örömöt. Ez szerintem egy férfit is le tud venni a lábáról!  😆

De figyelem, ez a rajongás és ragaszkodás tényleg csak azon édesapák jutalma, akik FOGLALKOZNAK a gyermekeikkel!  😀

Hajrá apukák!  😀

Anyukák, érdekelne a véleményetek és az, hogy nálatok mi a helyzet apa-gyerek kötődés ügyben?

Mentés

Mentés

Domokos Kata

Domokos Kata

Anyatöltő life és business coach, aki már több ezer édesanyának segített egyensúlyt teremteni az életében, hogy teljes életet élhessenek anyaként is.

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: