3 lépés, hogy könnyebben mondj nemet!

3 lépés, hogy könnyebben mondj nemet!

Tedd a kezed a szívedre!

Előfordult már, hogy úgy mondtál igent valamire, hogy már a rábólintás pillanatában inkább elharaptad volna a nyelved?

Vagy megtettél olyasmit, amit tested-lelked nem kívánt, csak nem akartad megbántani a hozzád forduló másik felet?

Megesett már az, hogy bevállaltál olyan plusz feladatot, amely aztán csak púp volt a hátadon?

Én ismerek olyan embereket, akik képtelenek nemet mondani. Te is közéjük tartozol vajon?

Talán az a kép él benned is, hogy a nő az, aki mindenkit kiszolgál, mindenkiről gondoskodik, a nő az, aki sosem mondja ki a saját igényeit, (talán nincs is neki?), nem áll ki önmagáért.

Veled is ez a helyzet? Ha igen, akkor valószínűleg a hagyományos családmodell elvárásainak próbálsz megfelelni. Talán a neveltetésedből adódik, hogy nem mondasz nemet.

Miért nem?

  • Mert nincs jogod, nem illik?
  • Mert félsz attól, hogy megbántod a másikat?
  • Mert félsz a másik ember haragjától?
  • Mert félsz attól, hogy valamiről lemaradsz?

Bizony, a nemet mondás legfőbb akadálya az, hogy udvariasak szeretnénk lenni, meg akarunk felelni a külső elvárásoknak, azt hisszük, akkor vagyunk tiszteletteljesek és engedelmesek, ha mindig mindenre csak igent mondunk.

Nos, tény, ha valaki folyamatosan csak megfelel, áldozatokat hoz a munkahelyén, otthon a szerettei körében, akkor azzal hosszú távon csak felőrli önmagát.

S ekkor jön a frusztráltság, a kiégés…

Éppen ezért meg kell húzni a határokat és egy egészséges egyensúlyt teremteni a saját igényeink, vágyaink és aközött, amit mások szeretnének tőlünk.

Most mutatok három egyszerű lépést, hogyan mondj könnyebben nemet!

  1. lépés: Tudd pontosan, hogy mit nem akarsz.. először is tisztázd magadban, hogy pontosan mi az, amit nem szeretnél megtenni, illetve ami belefér. Ha ez nem megy zsigerből, akkor kérj időt. Gondold át a kérést. Nem kell azonnal sem igent, sem nemet mondanod, ha még előtted sem világos, hogy mik pontosan a Te érzéseid az adott kéréssel kapcsolatban.
  2. lépés: Tudd mi a különbség a jó nem és a rossz nem között. A jó nem határozott, építő, nyugodt hangnemben közölt. A rossz nem ezzel szemben arrogáns és durva stílusú. Törekedj arra, hogy a kommunikációd a jó nem irányába mutasson!
  3. lépés: Amikor a határokat próbálod belőni, akkor figyelj arra, hogy a valóban fontos dolgokban legyen következetes a nemed. Csip-csup ügyekben lehetsz megengedőbb, lazább.

Tudnod kell, hogy a jókor kimondott nem nem rontja, hanem igenis erősíti, építi az emberi kapcsolataidat. Ugye Te is jobban tiszteled azokat az embereket, akik önállóak, nem hódolnak be?!

Merj Te is nemet mondani!

Ismered a mondást: mindent meg lehet mondani, csak nem mindegy, hogy hogyan. Én ebben hiszek!

Ha szeretnéd a gyakorlatban is fejleszteni a békés önérvényesítési (köztük a nemet mondási) képességeidet, akkor várlak szeretettel a következő BÉKÉS ÖNÉRVÉNYESÍTÉS ANYAKÉNT ONLINE COACHING CSOPORTBA.  Hamarosan indulunk, ne maradj le! 🙂

KATTINTS IDE,  NÉZD MEG MIRŐL SZÓL A CSOPORT ÉS OLVASD EL MIT MONDANAK RÓLA A KORÁBBI RÉSZTVEVŐK!

 

 

 

Domokos Kata

Domokos Kata

Anyatöltő life és business coach, aki már több ezer édesanyának segített egyensúlyt teremteni az életében, hogy teljes életet élhessenek anyaként is.

%d blogger ezt szereti: